IMG_0176

Nyhetsbrev

Februari 2021

Vintern är här! Vad händer med de gröna taken?

Nu är det verkligen vinter med besked i hela Sverige, och till och med här i Malmö ligger det snö på de gröna taken. Kommer det mycket snö blir det förstås tungt. Ett tips är att inte skotta bort all snön utan låta 5 cm ligga kvar för att inte riskera att skada vegetationen (eller ännu värre – tätskiktet) under snöskottning.

HolmaTorgMKB.juni2020_Cred_TanjaHasselmarkMason.SGRI_-scaled

Webinar – miniwebinar och serie

Vi har glädjen att meddela att vi under våren kommer att erbjuda två olika webinarserier för den som vill fortbilda sig. Webinarserien om gröna tak är uppdelad på tre tillfälllen med ämnena projektering, anläggning och skötsel. Vår andra webinarserie handlar om stadsträd och är uppdelad i fyra delar. Vi har plats för 100 deltagare per tillfälle och registreringarna går åt fort. Träd-webinaret är framtaget inom Vinnova-projektet Blue Green City Lab.

DCIM100MEDIA

Ekostaden Augustenborg /
Augustenborgs Botaniska Takträdgård 20 år!

Den 25 april 2001 invigdes Ekostaden Augustenborg och Augustenborgs Botaniska Takträdgård. Augustenborg har sedan dess blivit världskänt för sin sociala, kulturella och ekologiska hållbarhet. Tusentals besökare från jordens alla hörn har kommit för att titta på och lära sig mer om gröna tak, öppna dagvattensystem och mycket mer. Detta vill vi förstås fira, så under året kommer det att göras med olika digitala och fysiska arrangemang. Håll utkik på vår hemsida och i sociala medier!

Blue green event

21st of April, 2021

Blue green event 21 april

Den 21 april, som en del av 20-årsjubileumsfesten, står vi som värdar för en digital blågrön dag i samarbete med SGIA och EFB. Under dagen kommer vi att få höra korta inlägg om intressanta initiativ och projekt från olika delar av Europa. Vi står alla inför utmaningarna med klimatförändringar och förtätning. Vad kan vi lära av varandra? Eventet är kostnadsfritt och på engelska. Anmäl dig redan nu för att säkra din plats och välkommen till en härlig förmiddag full av kunskapsutbyte och inspiration!

MicrosoftTeams-image

Inventering av Wihlborgs gröna tak

Under våren kommer vi att inventera fastighetsägaren Wihlborgs hela bestånd av gröna tak. Efter inventering kommer vi att ta fram en rekommenderad plan för att bibehålla och säkra kvaliteten för de gröna taken. Vill ni också ha hjälp att inventera era gröna tak? Kontakta oss så hjälper vi er.

aug-taktradgard-flygbild-liten

Grönatakhandboken - Slutevenemang

Det Vinnova-finansierade projektet Gröna täta tak går mot sitt slut och en av huvudaktiviteterna har varit uppdatering av Grönatakhandboken. I vår lanseras den uppdaterade utgåvan av Grönatakhandboken och i samband med lanseringen bjuder projektet in till ett kostnadsfritt heldagsevenemang den 27 april där vi ur olika perspektiv behandlar frågan om hur de gröna taken kan hålla kvalitet och löftet om mångfunktionalitet och ekosystemtjänstleverans i den täta stadsmiljön. Eventet är kostnadsfritt. Lägg in datumet i kalendern och håll utkik på nedan länk för mer information!

Rest till Bäst slutrapport

Under de senaste åren har vi varit involverade i det Vinnova-finansierade biokolsprojektet Rest till Bäst. Steg 2 är nu avslutat och slutrapporten finns att läsa på www.biokol.org . Missa inte den fenomenala användarhandboken om biokol som finns att ladda hem gratis på samma adress som ovan. Vi går nu in i det intensiva arbetet med att förbereda en ansökan för Vinnova steg 3 inom projektet.

Skärmavbild 2021-02-11 kl. 14.51.19

Antologi

I samband med 20-årsjubileet har det tagits fram en antologi om Augustenborg och utvecklingen i området från byggstart 1948 fram till idag. Här får du hela berättelsen om Ekostaden och en inblick i de erfarenheter och lärdomar som kan dras.

Utöver huvudtexterna, där författarna är initierade personer som inte själv varit involverade i genomförandet, finns åtta vetenskapliga kapitel som är fördjupningar skrivna av forskare specialiserade inom olika områden. Detta kompletteras med mer personliga betraktelser, faktarutor och intervjuer.

Boken kan beställas från https://www.arkus.se/ eller laddas ner i pdf-format här: https://greenroof.se/ekostaden/

Under våren kommer även en engelsk version.

C/O City

Vi kan nu stoltsera med att vi är medlemmar i föreningen C/O City. Föreningen verkar för gröna levande samhällen som ska leverera ekosystemtjänster för alla. Som medlemmar i föreningen ser vi fram emot många goda samarbeten i framtiden.

Helen-250x300-portrait

Ny VD!

Vi vill välkomna Helen Johansson som ny verkställande direktör för SGRI. Helen har arbetat på institutet som verksamhetsledare och med sin goda erfarenhet av företagsekonomi och administration var det helt naturligt att Helen nu tog över stafettpinnen efter Mats O Nilsson. Vi tackar Mats för många trogna år som VD och önskar honom all lycka i sin framtida tjänst som VD för Ängelholmshem 

IMG_7878

Guidningar

Nu är det dags att planera för kommande studiebesök! Det finns många olika färdiga turer att välja på, och vi kan också skräddarsy något som passar just er grupp. Hos oss kan hela besöket genomföras utomhus på ett Coronasäkert sätt. Och har ni inte möjlighet att komma till oss kan vi ändå genomföra en digital version.

Välkommen att kontakta oss!

Skriv till info@greenroof.se så återkommer vi så fort vi kan.